10 gode råd – sådan sparer du på brugen af el og gas

 

Det er svært at sige noget om, hvor højt dit årlige forbrug af el bør være, for det afhænger af mange forskellige faktorer. Forbruget hos en gennemsnitsfamilie på 2 voksne og 2 børn i et 150 m² stort hus er på ca. 4.450 kWh om året og elforbruget fordeler sig som følgende:

  • Underholdning: 39 %
  • Vask: 20 %
  • Belysning: 12 %
  • Køle- og fryseapparater: 12 %
  • Madlavning: 10 %
  • Opvarmning: 6 %
  • Diverse: 1 %

Vi har alle fokus på at spare på energien, både for klimaet og for pengepungen, og du kan reducerer du brugen af el og gas ved at følge disse 10 gode råd:

1. Skru ned for varmen, hvis du fyrer med gas

20 eller 21 grader hjemme i stuen lyder ikke umiddelbart som den store forskel for komforten, men det har en stor indflydelse på energiforbruget. Ifølge Det Internationale Energiagentur kan du reducere gasforbruget med cirka 7 procent, hvis du skruer en enkelt grad ned for varmen derhjemme.

2. Tag færre og kortere varme bade

Det lyder umiddelbart ikke rart, men måske det hjælper, hvis du tænker på, at du gør en lille forskel, når du hopper lidt tidligere ud af det ellers lækre, varme bad. Hvis du bruger gasfyr til at opvarme din bolig, varmer det også dit vand, og derfor kan kortere bade være en rimelig simpel vej til at nedbringe energiforbruget – cirka 20 procent af en husstands gasforbrug går til at varme vand op. Det gælder også det varme vand i hanen, når du skal vaske op og det varme vand i vaskemaskinen.

3. Isoler dit hjem bedre

Vinduer, der lukker mindre varme ud, og bedre isolering af huset er alt sammen med til at sørge for, at huset har brug for mindre opvarmning. Men også et gulvtæppe kan hjælpe på isolerings-virkningen, hvis du ikke allerede har gulvvarme.

4. Sluk lyset og brug LED-pærer

Sluk lyset, når du forlader rummet. Hvis du slukker din 60W-pære over spisebordet 2,5 time om dagen, kan du spare 100 kr. på et år. Har du halogenspot og eventuelt glødepærer eller sparepærer, så skift dem ud med LED-pærer. LED-pærer er mere energisparende og med bedre lys og længere levetid end sparepæren.

5. Læg låg på gryderne

Læg låg på gryderne, når du laver mad, og brug mindre vand, når du koger æg, kartofler m.m. Hvis du koger kartofler i 1-2 dl vand i stedet for at fylde gryden op, reducerer du elforbruget med 30 procent. Det kan også betale sig at have de rigtige gryder til det rigtige komfur. Bunden på gryder og pander skal være plane for at udnytte varmen optimalt.

6. Vælg energimærkninger

Er du på udkig efter nyt køleskab eller ny fryser, så køb dine hårde hvidevarer med så mange +’er som muligt. Gerne A+++.

7. Udnyt ovn-varmen

Undgå at forvarme ovnen, hvis det ikke er nødvendigt. Fyld den op med flere retter på én gang, hvis der er plads. Du kan f.eks. sagtens stege og bage samtidig, uden retterne tager smag af hinanden.

8. Drop standby

Sluk helt for alle de el-apparater, du ikke bruger. En familie bruger i gennemsnit 400 kWh om året alene på standby. Det svarer til cirka 860 kr. på elregningen!

Brug evt. en el-spareskinne. Den koster under 100 kr., men kan spare dig for flere hundrede kroner til strøm om året. Der findes en simpel spareskinne, der fungerer som stikdåse med mange stik og lader dig slukke for flere apparater på én gang ved at slukke for en kontakt.

9. Fyld maskinerne

Fyld vaskemaskinen helt op og vask ved lave temperaturer. Drop kogevasken. 60⁰C er nok til at vaske rent, og til en kulørtvask kan du nøjes med 30⁰C i stedet for 40⁰C.

10. Brug tørresnoren

Hæng tøjet ud for at tørre, når vejret tillader det. En familie bruger tørretumbleren cirka 100 gange om året. Det svarer til et elforbrug på cirka 250 kWh.

Mit samtykke gælder markedsføring fra Strømlinet A/S via e-mail, sms og telefon.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og læse mere om behandlingen af dine personoplysninger i vores persondatapolitik på strømlinet.dk/persondatapolitik.